Electronic Switching Circuits MCQ

 Electronic Switching Circuits MCQ

Electronic Switching Circuits MCQ


Q1. A switch has ..................

1. One state

2. Two states

3. Three states

4. None of the above


Answer : 2

Q2. A relay is ........... switch

1. A mechanical

2. An electronic

3. An electromechanical

4. None of the above

Answer : 3

Q3. The switch that has the fastest speed of operation is .............. switch

1. Electronic

2. Mechanical

3. Electromechanical

4. None of the above

Answer : 1

Q4. The most inexpensive switch is .............. switch

1. Electronic

2. Mechanical

3. Electromechanical

4. None of the above

Answer : 1

Q5. The main disadvantage of a mechanical switch is that it.............

1. Is operated mechanically

2. Is costly

3. Has high inertia

4. None of the above

Answer : 3


Q6. When a transistor is driven to saturation, ideally the output is ..................

1. VCC

2. 0

3. VCC/2

4. 2VCC

Answer : 2

Q7. The maximum speed of electronic switch can be .............. operations per second

1. 104

2. 10

3. 1000

4. 109

Answer : 4

Q8. A relay is superior to a mechanical switch because it ...............

1. Is relatively inexpensive

2. Does not require moving contacts

3. Combines control with power amplification

4. None of the above

Answer : 3

Q9. When a transistor is driven to cut off, ideally the output is ..............

1. VCC

2. 0

3. VCC/2

4. VCC/3

Answer : 1

Q10. ................... multivibrator is a square wave oscillator

1. Monostable

2. Astable

3. Bistable

4. None of the above

Answer : 2

Q11. An astable multivibrator has .............

1. One stable state

2. Two stable states

3. No stable state

4. None of the above

Answer : 3

Q12. If d.c. supply of 10 V is fed to a differentiating circuit, then output will be .......

1. 20 V

2. 10 V

3. 0 V

4. None of the above

Answer : 3

Q13. If the input to a differentiating circuit is a saw-tooth wave, then output will be

.............

1. Square

2. Triangular

3. Sine

4. Rectangular

Answer : 4

Q14. A bistable multivibrator has ..............

1. Two stable states

2. One stable state

3. No stable state

4. None of the above

Answer : 1

Q15. If a square wave is fed to a differentiating circuit, the output will be ............

1. Sine wave

2. Sharp narrow pulses

3. Rectangular wave

4. Triangular wave

Answer : 2

Q16. An integrating circuit is a simple RC series circuit with output taken across .........

1. Both R and C

2. R

3. C

4. None of the above

Answer : 3

Q17. For an integrating circuit to be effective , the RC product should be .......... the time

period of the input wave

1. 5 times greater than

2. 5 times smaller than

3. Equal to

4. At least 10 times greater than

Answer : 4

Q18. A differentiating circuit is a simple RC circuit with output taken across ..............

1. R

2. C

3. Both R and C

4. None of the above

Answer : 1

Q19. A monostable vibrator has ..............

1. No stable state

2. One stable state

3. Two stable states

4. None of the above

Answer : 2

Q20. The multivibrator which generates square wave of its own is the ............

multivibrator

1. Monostable

2. Bistable

3. Astable

4. None of the above

Answer : 3

Q21. For a differentiating circuit to be effective, the RC product should be ............ the

time period of the input wave

1. Equal to

2. 5 times greater than

3. 5 times smaller than

4. At least 10 times greater than

Answer : 4

Q22. When a rectangular voltage waveform is applied to a capacitor, then the current

waveform is ...............

1. Rectangular

2. Sinusoidal

3. Sawtooth

4. Square

Answer : 1

Q23. The positive clipper is that which removes the ...................... half-cycles of the

input voltage.

1. Negative

2. Positive

3. Both positive and negative

4. None of the above

Answer : 2

Q24. A clamping circuits adds ..................... component to the signal

1. c.

2. c.

3. both d.c. and a.c.

4. none of the above

Answer : 1

Q25. One would find a clamping circuit in ....................

1. Receiving antenna

2. Radio transmitter

3. Radio receiver

4. Television receiver

Answer : 4

Q26. When a transistor is used as an amplifier, it is operated in the .................. region

1. Off

2. Saturation

3. Active

4. None of the above

Answer : 3

Q27. When the transistor (CE arrangement) is in the cut off region, the collector current is

.................

1. ICBO

2. ICEO

3. (β + 1) ICEO

4. IC(sat)

Answer : 2

Q28. A negative clipper removes the .................. half-cycles of the input voltage

1. Negative

2. Positive

3. Both positive and negative

4. None of the above

Answer : 1

Q29. If the input to an integrating circuit is a succession of alternating positive and

negative pulses of very short duration, the output will be ............... wave

1. Rectangular

2. Triangular

3. Sine

4. Square

Answer : 4

Q30. In a multivibrator, we have .......... feedback.

1. Negative

2. 100 % positive

3. Both positive and negative

4. None of the above


Answer : 2

Post a Comment

1 Comments

  1. I liked your work and the way in which you have shared this article here. It is a beneficial and helpful article for us. Thanks for sharing an article like this. Expansion Joint Cover Supplier

    ReplyDelete